Podmienky pre správcov sa majú sprísniť

05.02.2013 Bratislava

Bratislava 5. februára (TASR) - Podmienky pre správcov sa zrejme sprísnia. Nové pravidlá predpokladá novela zákona o správcoch, ktorú na úvod piateho rokovacieho dňa Národnej rady SR poslancom predstavil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).
Zoznam správcov by sa mal po novom rozčleniť na oddiel reštrukturalizačných správcov, oddiel konkurzných správcov pre právnické osoby a oddiel konkurzných správcov pre fyzické osoby. Podľa ministerstva spravodlivosti to správcom umožní vykonávať iba tú agendu, o ktorú majú záujem.
Návrh zákona ďalej zavádza vydávanie preukazu pre správcu, čím sa by sa odstránili praktické problémy, ktoré súvisia s preukazovaním sa správcu tretím osobám. Podľa novely zákona bude správcom za porušenie zákonných povinností hroziť päťtisícová pokuta. Rovnako aj tomu, kto sa bude za správcu neoprávnené vydávať.
Z dielne rezortu spravodlivosti je aj nový zákon o ochrane osobných údajov, o ktorej bude snemovňa hovoriť následne. Nová legislatíva má poskytnúť prehľadnejšiu úpravu práv a povinností tých, ktorých sa proces spracúvania osobných údajov týka, ale aj upevniť nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov SR. "Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," tvrdí v dôvodovej správe k zákonu ministerstvo spravodlivosti.
Do tretice minister Borec predkladá novelu antidiskriminačného zákona. Ak prejde, ceny poistiek sa od marca viac nebudú vypočítavať podľa toho, či je poistencom muž alebo žena. Zo zákona o rovnakom zaobchádzaní a ochrane pred diskrimináciou má vypadnúť odsek o použití rozdielov pri stanovení výšky poistného a poistného plnenia založených na odlišnosti pohlaví. Právna norma je reakciou na rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého už poisťovne nebudú môcť posudzovať bonitu klientov podľa pohlavia.
Na rad sa dnes dostanú aj návrhy ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD). Problematiku crazy shopov má riešiť novela zákona o omamných a psychotropných látkach. Ak právna norma prejde parlamentom v navrhovanej podobe, tak ministerstvo zdravotníctva bude môcť v budúcnosti rýchlejšie reagovať na objavenie nových druhov drog na slovenskom trhu.
Zmena legislatívy má umožniť ministerstvu vydávať prostredníctvom vyhlášky zoznam tzv. rizikových látok, s ktorými sa bude môcť narábať iba za vopred daných podmienok. V prípade, že sa látky, u ktorých bude podozrenie, že môžu mať psychotropné alebo omamné účinky, objavia na slovenskom trhu, ministerstvo bude môcť ich predaj či distribúciu obmedziť rýchlejšie ako doteraz. Proces zaradenia látky do zoznamu tak môže byť aj o niekoľko mesiacov kratší, ako zaradenie do zákonného zoznamu omamných a psychotropných látok.
 

Vyberte región